ÁRPI - Légy Fitt

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

ÁRPI

OKTATÓK

Legény Árpád - ÁRPIGymstick Muscle oktató, gerinctréner, NMPT tréner, személyi edző


Óratípusaim:
Gymstick
Gerinctorna


"A nevem Legény Árpád. Gyerekkorom óta aktívan sportolok. Kenuztam, kajakoztam. Versenyszerűen atletizáltam. 10 évig harcművészetekkel foglalkoztam (kung-fu és aikido).4  évig táncoltam is (latin és standard valamint swing). Több mint 10 éve jógázom is. A testépítésbe és a fitneszbe 5 éve szerettem bele.
Fitnesz instruktorként vagyis fitnesz edzőként végeztem a Fitness Companynál 2017 júniusában, személyi edzőként pedig 2018 áprilisában

Gymstick Muscle edzés:
Mi az a Gymstick? A Gymstick egy üvegszálas rúdból áll, melynek közepén egy 70 cm-es szivacshenger található. A bot két végén 2 db, egyenként 75 cm-es gumikötél egy-egy textil kengyellel.
A Gymstick Muscle program egy egyedülálló izomerősítő óra. Egyszerű és hatékony. Ha a célod a fogyás, az alakformálás, akkor ez megfelelő edzésprogram számodra. Ezek mellett javulni fog az állóképességed, szebb lesz a testtartásod.
A Gymstick edzéseken ún. triókban dolgozunk zenére (de nem aerobik). A 3 gyakorlat kb. 5-6 percig tart. Az alapszintű gyakorlat a trió alapja, ezt követi másik kettő már haladó gyakorlat. Körülbelül 40 mp munkát 10 mp pihenő követ. A triót a kb. 5-6 perc alatt kétszer ismételjük, utána egy hosszabb pihenő következik és jön a következő trió. Egy 60 perces edzés így akár 8 triót is tartalmazhat, ami már egy igen haladó edzésnek számít."

Gerinctorna

Az ízületi gerincbetegségek leggyakoribb tünete a hátfájás és a derékfájás, melyeket már fiatal emberek is korán megtapasztalnak, nemcsak az időseket érinti. Az ülő életmód, a helytelen testtartás, az egyoldalú fizikai terhelés, a balesetek utáni állapotok, a környezetben lévő stressz tényezők a gerinc statikai egyensúlyának megbomlásához vezetnek, melyek kezdetben izom majd ízületi elváltozásokat okoznak. Kisebb terhelések során jelentkező izomfáradékonyság, a rossz testtartás, a diszkomfort-érzés, a különböző izomgörcsök, a gerinc környékén jelentkező villanásszerű fájdalmak mind azt jelzik, hogy valami nincs rendben. Ezek azok a tünetek, amelyekre igen is fel kell figyelni, és ha egy mód van rá, orvosolni kell.
Ehhez nyújt segítséget a gerinctorna. A preventív gerinctréning használatával igen sok civilizációs ártalom és betegség megelőzhető. Az edzések során több szervrendszer működésére hatunk egyidejűleg, és több ízületre vagyunk befolyással.
A gerinctorna során a gerinc tartását és működését befolyásoló izmok erősítése és nyújtása történik.  A gerinctorna rendszeres végzésével megelőzheted, valamint elmulaszthatod a hát és vagy derékfájásod. Megtanuljuk a helyes tartás és mozgástechnikát valamint azt, is hogy hogyan ülj vagy állj, hogy cipeld a terhet, hogyan végezd a napi teendőid.
Mit jelent a Természetes mozgásminta tréning, az NMPT (Natural Movement Training)?
Egy komplex rendszer, mely a mozgásszervi problémákat nem helyileg kezelve próbálja megszüntetni, hanem az emberi testet egységében szemlélve, az idegrendszer működését a helyes irányba terelve segít korrigálni a hibás mozgásmintákat, ezáltal segít megelőzni számos gerinc- és ízületi problémát.
A természetes mozgásminta tréning a helyes mozgásmintát tanítja meg az idegrendszerednek, vagyis lényeglátóan szelektálva nyújtja, ellazítja, vagy aktivizálja azokat az izmaid, amelyek szükségesek a gerinced és az egyéb ízületeid egészséges állapotának a fenntartásához. Ezek az izmaid azok, amik ha ülőmunkát végzel, a számítógép, a tv előtt görnyedsz, autót vezetsz,  akkor sajnos nem, vagy nem megfelelően működnek, így újra kell magad szó szerint programoznod.
A természetes mozgásminta tréning (NMPT) végső célja
Bekapcsolni a gerinc stabilitására szolgáló izmokat, újraprogramozni az idegrendszer helyes izmokat működtető hatását.
Ennek elérése érdekében először kiiktatjuk azokat a lágyrész-zsugorodásokat, melyek lehetetlenné teszik a tested optimális működését. A megváltozott mozgásminta olyan kóros tartást vált ki, ami statikailag lehetetlenné teszi a tested helyes tartásának és mozgásmintáinak a kialakulását.
A gyakorlatok arra szolgálnak, hogy felszámold a testedben lévő olyan rövidüléseket, melyek lehetetlenné teszik, vagy nehezítik a helyes mozgás- és tartásminta kialakulását. Ha bármelyik nyújtó gyakorlat könnyen megy, akkor kihagyhatod, azonban ha valamelyiknél ellenállást vagy hiányosságot tapasztalsz, akkor az adott gyakorlatot addig kell csinálnod, amíg az elvárt mozgástartományt könnyen be tudod járni. 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz